Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

29.4.2008 - Yliopistouudistus nostattaa perusteltua vastustusta

Hallitus joutuu vastaamaan SDP:n aloitteesta tehtyyn välikysymykseen yliopistouudistuksesta. Se on menossa hakoteille hallituksen kaavailemin keinoin. SDP:n lisäksi muuta oppositiota huolettavat uudistuksen tuomat uhkat suomalaisen sivistysyliopiston säilymiselle.

Kysymys on siitä, että hallitus aikoo ulottaa niin sanotun innovaatioyliopiston rahoitusmallin muihinkin yliopistoihin. Mallissa valtion rahoitusosuus kytketään siihen, miten hyvin yliopistot itse onnistuvat hankkimaan yksityistä rahoitusta.

 SDP hyväksyy, että mallia sovelletaan innovaatioyliopistoon, joka syntyy, kun Helsingin kauppakorkeakoulu, Taideteollinen korkeakoulu ja Teknillinen korkeakoulu yhdistetään. Uutta yliopistoa alkaa hallinnoida säätiö, jonka pääomasta valtaosa tulee valtiolta, mutta siihen on tarkoitus sijoittaa merkittävästi myös yksityistä pääomaa. Innovaatioyliopisto tulee kuitenkin pitää poikkeuksena.

Sääntö on se, joka on kirjoitettu perustuslakiin: yliopistot ovat autonomisia. Säätiömallissa ohjakset ovat valtiolla ja yksityisillä rahoittajilla, mikä herättää epäilyt autonomian menetyksestä. Epäilyt ulottuvat ydinalueelle, tutkimukseen asti: kuka päättää tutkimuksen sisällöstä? Alkavatko siinä painaa yksityiset intressit tieteellisiä voimakkaammin?

Säätiömallin laajentaminen innovaatioyliopistosta muihinkin tarkoittaa yliopistojen yksityistämistä. Ratkaisu on ideologinen, eikä sellaisena mikään yllätys Vanhasen hallitukselta.

Opposition lisäksi Professoriliitto ja Tieteentekijöiden liitto hämmästelevät hallituksen uudistusesitystä, joka liittojen mielestä turvaa vain yhden yliopiston rahoituksen. Yliopistoihin tarvitaan merkittäviä muutoksia, mutta niitä ei voida toteuttaa, jos rahoitus ei ole kunnossa. Rahoitusongelman lisäksi nähdään puutteena se, ettei uudistuksessa ole tiedepoliittista näkemystä.

Hallituspuolueista erityisesti kokoomus näyttää kestävän heikosti kriittistä arviointia. Puoluejohtaja Jyrki Kataisen konseptit ovat pahasti sekaisin hänen väittäessään, että oppositio vain haukkuu hallituksen esityksiä, mutta sillä ei ole mitään omaa esitettävänään.

Kataisellekin tiedoksi, että SDP valmisteli hyvin perusteellisen oman mallinsa yliopistouudistusta varten. Se ei jakaisi yliopistoja kahteen kastiin, kuten hallituksen uudistus ja siinä turvattaisiin myös alueellinen kehitys korkeimman opetuksen turvin.

 

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää kevään eduskuntavaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva