Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

25.4.2008 - Suhdannepoliittista nuorallatanssia

Talouden näkymät ovat heikentyneet vuoden alkuun verrattuna voimakkaasti. Nordea Pankin tuore justeeraus ennusteeseensa menee ytimeen: pankki lähes puolitti ensi vuotta koskevan arvionsa talouskasvun vauhdista.

Yhdysvaltojen luottokriisi säteilee vaikutuksiaan laajasti. Maan talous on taantumassa tai lähenee taantumaa. Työttömyys kasvaa. Dollari on jatkanut vajoamistaan.

Yhdysvaltojen ongelmat hidastavat maailmantalouden kehitystä, vaikka se ei olekaan enää yhtä merkittävä kasvun moottori kuin aikaisemmin. Suomen Pankin mukaan viennin kasvu jää tänä vuonna kolmeen prosenttiin.

Sen vuoksi Suomen talouskasvu alkaa yhä enemmän nojata kotimaiseen kysyntään. Kotitalouksien ostovoima on palkkaratkaisujen mukana vahvistunut, mutta kovaksi äitynyt inflaatio leikkaa siitä kuitenkin aimo siivun.

Hallitus onkin suhdannepoliittisesti kovan paikan edessä. Kansantalouden kasvu edellyttäisi kotimaisen kysynnän vahvistamista, mutta käytettävissä oleva keino, veropolitiikan kevennys, lisää riskiä inflaation kiihtymisestä entisestään.

Kotitaloudet eivät ole vielä kenties täysin heränneet taloustilanteen heikkenemiseen, mutta kun se tapahtuu, kulutushalut voivat napsahtaa jäähän, eikä veronkevennyksillä olekaan toivottua vaikutusta.

Verotuksen, erityisesti työn verotuksen keventämistä on jo vaatinut Elinkeinoelämän keskusliiton toimitusjohtaja Leif Fagernäs. Hän katsoo valtiolla olevan siihen varaa, koska sen talous on 3-4 miljardia ylijäämäinen. EK jakaisi kevennykset kaikille tulonsaajille. Parempi lopputulos kysynnän kasvun kannalta tulisi kuitenkin suuntaamalla kevennykset pieni- ja keskituloisiin. Näissä tuloryhmissä lisäraha käytetään todennäköisemmin kulutukseen kuin suurituloisissa.

Hallitus on varautunut veronkevennyksiin vuonna 2010, sopivasti juuri vaalien alla. Ensi vuodelle kaavailtu alennus elintarvikkeiden arvonlisäveroon ei tunnu kuluttajien kukkarossa juuri lainkaan. Alennus on ylipäätään vähäinen ja sen vaikutuksia jäytää ruuan jo alkanut kova kallistuminen.

Suhdannepoliittisesti hallitus on uudessa tilanteessa, johon sisältyy aikaisempaa enemmän ristiriitaisia odotuksia. Paineet aikaistaa veronkevennyksiä kovenevat, vaikka siinä menisi samalla muutama vaalitaistoon aiottu valttikorttikin.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva