Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

24.4.2008 - Susi jo syntyessään

Vanhasen porvarihallitus kirjasi ohjelmaansa tavoitteen vaalialueuudistuksesta. Sitä selvitelleen toimikunnan työ oli erimielisyyksistä huolimatta periaatteessa helppo: ei tarvinnut päätyä muuhun lopputulokseen kuin siihen, joka oli määritelty jo hallitusneuvotteluissa.

Ennalta määrätyn lopputuloksen ja kapean tarkastelukulman vuoksi toimikunnan enemmistön hyväksymä esitys vaalijärjestelmän uudistamisesta on huono, susi jo syntyessään.

Koko maan muodostaminen yhdeksi vaalialueeksi, jonka sisällä säilytetään kuitenkin vanhat vaalipiirit, tekee järjestelmästä monimutkaisen ja etäännyttää äänestäjät ehdokkaista. Äänestäjä ei voi olla varma, että hänen antamansa ääni vaikuttaa tarkoitetulla tavalla. Vaalimatematiikan vuoksi sitä saatetaan käyttää aivan toisessa vaalipiirissä.

Tämä synnyttää äänestäjissä epävarmuutta, joka ei lisää vaali-intoa. Sen yleisestä laskusuunnasta on syytä olla muutenkin huolissaan.

Jos hallitus olisi todella halunnut ratkaista ongelman pienten vaalipiirien suhteettoman korkeasta äänikynnyksestä, se olisi ollut mahdollista ilman valtakunnallista vaalialuetta. Muuttamalla vaalipiirijakoa siten, että pieniä olisi yhdistetty suuremmiksi ja suuria jaettu pienemmiksi, olisi päästy esillä olevaa mallia parempaan lopputulokseen. Olisi säilytetty järjestelmän selkeys, joka on tärkeää äänestäjille: tiedetään kenelle annettu ääni menee.

Vaalialuetoimikunta jättää erimielisen mietinnön, ja mielenkiintoista on, että eripuraa on hallituspuolueidenkin välillä. SDP:n ja perussuomalaisten lisäksi RKP on tyytymätön esitykseen.

Pienpuolueiden kritiikki kohdistuu äänikynnyksiin. Niitä sisältyy esitykseen kaksi. Valtakunnallinen on 3,5 prosenttia ja vaalipiirikohtainen 12 prosenttia. Jos puolue ei ylitä valtakunnallista kynnystä, se saisi kansanedustajan vain sellaisesta vaalipiiristä, jossa puolueen kannatus on yli 12 prosenttia. Äänikynnykset ovat saaneet kritiikkiä myös vaaliasiantuntijoilta.

Vanhasen hallitus rikkoi nyt pitkän perinteen, jossa on vaalittu puolueiden laajaa konsensusta vaaliuudistuksissa. Samaa perua oli päätös ryhtyä sosiaaliturvan uudistukseen ilman parlamentaarista komiteaa, toisin sanoen sosialidemokraatit syrjäytettiin sen valmistelusta. Sama ajatus elää yliopistouudistuksessa.

Oikeisto haluaa eristää SDP:n nurkkaan.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva