Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

22.4.2008 - Hyväosaisten hallitus

Pääministeri Matti Vanhasen (kesk.) toinen hallitus on hoitanut leiviskästään neljänneksen, jos se pysyy pystyssä koko vaalikauden. Sinivihreän porvarihallituksen pääpuolueet keskusta ja kokoomus ajattelevat yhteistyötä myös paljon pitemmälle. Vanhanenhan on kertonut haluistaan pysyä pääministerinä aina vuoteen 2015 saakka.

Tavoitteen toteutus ei tietenkään ole yksin Vanhasen käsissä. Vaikka hän ei siinä onnistuisikaan, se ei tarkoita, etteivätkö nykyisen hallitusrungon päävoimat saattaisi silti jatkaa yhteistyötään. Sitä pedataan kulissien takana huolellisesti ja pitkäjänteisesti. Tärkeintä porvarillisille puolueille on pitää sosialidemokraatit sivuraiteella. Monet ovat aistivinaan ajassa suuren poliittisen murroksen tunnelmia.

Vanhasen kabinetin ensimmäisen vuoden jättämässä muistijäljessä painottuvat enemmän parin ministerin henkilökohtaiset ongelmat kuin hallituksen poliittiset saavutukset. Talouspolitiikkaansa hallitus on voinut rakentaa edeltäjiensä luomalle vankalle pohjalle. Kansainvälisen toimintaympäristön muutokset tänä vuonna vasta alkavat mitata hallituksen todellista osaamista. Alku ei näytä hyvältä, onhan hallitus omilla maksujen ja verojen korotuksillaan ollut antamassa lisävauhtia inflaatiolle.

Hallitus on kehuskellut sosiaalisuudellaan ja pitää itseään tässä suhteessa parempana kuin edeltäjiään. Sosiaali- ja terveysmaksujen korotukset sekä päivähoidon kallistuminen jo keskituloisille osoittavat muuta, samoin perintöveron uudistukset, jotka suosivat niitä, joilla eniten on. Sosiaalipolitiikan panostukset suhteessa hallituksen ”käytettävissä oleviin tuloihin” jäävät edeltäjän tasosta. Eikä voida sanoa, että hallitus olisi onnistunut hoitamaan kuntoon hoitoalan palkkaustakaan, vaikka muutoksien aikaansaamiseksi tarvittiin järeitä työtaistelutoimia.

Päähallituspuolueet hakevat ratkaisuja, jotka vahvistavat niiden yhteistyötä ja heikentävät sosialidemokraattien asemia. Ne tietävät, että hyväosaiset kansalaiset äänestävät ahkerasti. Siksi tehdään heille anteliasta politiikkaa. Se voi tarkoittaa lisää yksityisiä kouluja perusopetukseen, vaalijärjestelmän muutoksia, perintöverouudistuksen kaltaista veropohjan rappeuttamista, yliopistouudistusta. Hyväosaisten suosimisesta nähty vasta alku.

Vastavoimaa hallitukselle oikeudenmukaisuuden ylläpitämiseksi tarvitaan kipeästi. Sen rakentaminen on äänestäjien käsissä.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva