Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

18.4.2008 - Kohti täystyöllisyyttä

Vuosikymmen sitten puhe täystyöllisyydestä olisi leimattu harha-aistimukseksi. Suomi eli massatyöttömyyden synkkiä aikoja. Niihin toi lievää lohtua presidentti Martti Ahtisaaren käynnistämän työllisyystyöryhmän ohjelma työttömyyden puolittamiseksi. Paavo Lipposen ensimmäinen hallitus ryhtyi toteuttamaan ohjelman ajatuksia, mutta tuskin arvasi, miten työläästä urakasta oli kysymys.
 SDP:n puoluekokous käsittelee kesäkuussa ohjelma-asiakirjaa, jonka tavoite ei ole enempää eikä vähempää kuin täystyöllisyys seuraavalla vaalikaudella. Suomalainen työ halutaan pitää Suomessa huolimatta globalisaation tuomista moninaisista muutoksista.
 Sosialidemokraattien lähtökohta on toinen kuin vasemmistoliitolla ja oikeistolla. Vasemmistoliitto näyttää ajattelevan, että työ pysyy täällä, kunhan pysäytetään muutokset. Siihen ei pystynyt edes Neuvostoliitto. Oikeistossa taas ajatellaan, että pitäisi vain tyytyä toteamaan muutokset, eikä huudella työpaikkojen perään. Kumpikaan näistä lähestymistavoista ei käy sosialidemokraateille.
 Tiellä täystyöllisyyteen tarvitaan muutoksen hallintaa, ja keinoja, joilla se tehdään turvalliseksi. Korkea osaamisen taso kautta koko väestön on pienen kansakunnan ainoa resepti pärjätä maailmassa. Koulutusmahdollisuuksia on lisättävä. Työttömyysturvakaudella olisi voitava opiskella itselleen vaikka kokonaan uusi ammatti. Osaamista palvelee myös ajatus vuosittaisesta viikon, parin koulutusjaksosta jokaiselle työntekijälle.
 SDP työllisyysohjelmaan sisältyy ajatus työttömyysturvan korottamisesta, mihin liittyy vastikkeellisuuden lisäys tuen vastaanottajan puolella. Se tarkoittaa esimerkiksi sitoutumista työvoimakoulutukseen. Kouluttautuminen ja työn vastaanotto tehdään aina kannattavaksi siten, että työllistyneelle maksettaisiin kolmen vuoden ajan palkan lisäksi vuosittain aleneva osa aikaisemmasta työttömyyskorvauksesta.
 Täystyöllisyyttä kohti mennään lähivuodet vielä uusien työpaikkojen, ei työvoiman tarjonnan supistumisen avulla. Työllisyysaste on vasta 70 prosentin tuntumassa, mikä tarkoittaa, että työvoimaa on yhä "reservissä". Läntisissä naapurimaissa luku on 75.
 SDP panee ohjelmallaan itsensä likoon suomalaisen työn puolesta. Se myös haastaa muut puolueet tekstiviestien virtuaalimaailmasta takaisin todellisuuteen.

 

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva