Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

17.4.2008 - Kurjinta köyhissä kunnissa

Sosiaali- ja terveysturvan keskusliitto julkaisi tiistaina arvionsa kansalaisten hyvinvoinnista, palveluista ja palvelujärjestelmän muutoksesta.
Raportti käy varsin laajasti läpi meneillään olevaa palvelurakenteen muutosta, joka kattaa käytännöllisesti katsoen koko julkisen ja yksityisenkin sosiaali- ja terveyssektorin.
 Huolestuttaa raportissa on, että sellaiset keskeiset viranomaiset kuin Kela ja työvoimatoimistot tuntuvat nostavan kätensä pystyyn. Neljäsosa kyseisten organisaatioiden johtotehtävissä olevista kokee muutoksen osin jopa hallitsemattomana.
 Pahin tilanne on varmasti köyhissä velkaantuneissa kunnissa. Niitä on Suomen kunnista peräti neljännes.
 Mitä vähemmän kunnalla on varaa palveluiden järjestämiseen, sitä varmemmin sen heikko-osaisimmat asukkaat jäävät palveluiden ulkopuolelle.
 Syrjäytymiskierteen ulkoreunalla ovat nyt etenkin pitkäaikaistyöttömät, alkoholisoituneet, moniongelmaiset, ylivelkaantuneet, vankilasta vapautuneet ja perusturvan varassa elävät.
 Perheissä, joissa pitkäaikaistyöttömyyttä on esiintynyt jo kolmannessa polvessa, tilanne on vaikein. Päihteet tulevat usein työttömyyden pitkittyessä mukaan arkielämään. Se pudottaa lähes automaattisesti nuoremman polven pois ammatillisesta koulutuksesta. Tilanne pahenee siitäkin syystä, että koulutus on yhä tärkeämpää työllistymiselle.
 Syrjäytymiskierrettä on pyritty katkaisemaan erilaisin keinoin jo ennen 1990-luvun alun lamaa ja etenkin sen jälkeen.
 Pitkäaikaistyöttömiä on yritetty saada takaisin työelämään muun muassa työpajojen, työelämään sopeutumiskurssien, työssä oppimisen ja monen muun keinon avulla. Näin kyettiinkin vähentämään pitkäaikaistyöttömien määrää.
 Sosiaalibarometri päätyy ehdottamaan syrjäytymiskierteen katkaisemiseksi eri hallinnonalojen ja viranomaisten välistä yhteistyötä. Keinovalikoimat tuntuvat kuitenkin olevan suurin piirtein samat kuin 15 vuotta sitten.
 Kauniilta tavoitteelta kuulostaa lähtökohta tarttua mahdollisimman varhain ihmisten syrjäytymisen syihin. Ilman radikaaleja muutoksia köyhillä kunnilla ei kuitenkaan ole resursseja varhaiseen puuttumiseen.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva