Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

15.4.2008 - Hallitus rukkaslinjalla

Vanhasen porvarihallitus on päättänyt korottaa sosiaali- ja terveydenhuollon maksuja. Se tosin esittelee uudistuksensa ”asiakasmaksujen jälkeenjääneisyyden korjauksena”. Eduskunnalle korotuksia perustellaan sillä, että maksuja on viimeksi korotettu vuonna 2002.
 Sosiaali- ja terveystoimen hintaindeksi on vuoteen 2006 mennessä noussut 16,6 prosenttia, jota hallitus pitää maksujen korotuksen lähtökohtana. Jatkossa maksut on tarkoitus sitoa kyseiseen indeksiin. Palvelujen käyttäjien on syytä varautua maksujen jatkuviin tarkistuksiin.
 Päivähoidossa säilyy nollamaksuluokka pienituloisimpien turvana. Alun perin hallitus kaavaili sen poistamista, mutta opposition ärhäkkä väliintulo käänsi kannan.
 Nykytilanteeseen verrattuna maksu-uudistus keventää eräiden lapsiperheiden päivähoitomenoja. Yksinhuoltajat, elleivät ole hyvin ansaitsevia, hyötyvät muutoksesta. Sen sijaan perheet, joissa molemmat vanhemmat käyvät töissä, saavat päivähoidosta entistä suuremman kustannustaakan. Ylimmän maksun piirissä ovat jo keskituloiset perheet.
 Niiden päivähoitomenot lasta kohti ovat samat kuin suurituloisille, mutta hoitomenojen osuus käytettävissä olevista tuloista paljon suurempi. Tähän epäoikeudenmukaisuuteen hallitus ei ole kiinnittänyt huomiota. Seurauksena voi olla matalapalkkaisten naisten siirtyminen pois työelämästä.
 Asiakasmaksujen korotuksista eivät kuitenkaan hyödy palvelujen tuottajat, kunnat, sillä hallitus on kehyspäätöksellään tehnyt selväksi, että lisätulot imuroidaan valtiolle. Kunnille tilanne alkaa käydä kestämättömäksi.
 Ne joutuvat korottamaan veroäyriään ja ottamaan lisää velkaa. SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Tarja Filatov on arvioinut, että neljässä vuodessa kuntien kustannusten ja tulojen väliin jää neljän veroäyrin suuruinen aukko. Se on paljon. Julkisen talouden tasapainottamisen paineet keskittyvät kuntiin. Valtiontalous jatkaa ylijäämäisenä.
 Hallituksen kaavailemat maksujen korotukset iskevät kotitalouksiin, joiden käytettävissä olevia tuloja kovaksi äitynyt inflaatiokin syö ankarasti. Korotukset myös ruokkivat inflaatiota. Hallituksen terveiset kotitalouksille eivät siten ole kovin sosiaalisia. Pieni- ja keskituloisia kätellään rukkasin, hyvätuloisia silkkihansikkain.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva