Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

11.4.2008 - Vaalitapaa punnerretaan uuteen uskoon

Vaalijärjestelmän puutteista eduskuntavaaleissa on vallalla kohtalainen yksituumaisuus, samoin siitä, että ne pitää korjata. Järjestelmän uudistamista selvittelevän työryhmän hitaasti etenevä työ kertoo vahvoista näkemyseroista epäkohtien korjaamisessa. Määräaikansa ylittäneen työryhmän uskotaan saavan mietintönsä valmiiksi huhtikuun jälkipuoliskolla.

 Nykyinen vaalitapa tuottaa eriarvoisuutta ehdokkaiden kesken. Yksinkertaistaen läpimeno pienessä vaalipiirissä edellyttää paljon suurempaa äänimäärää kuin isossa vaalipiirissä. Järjestelmä suosii suuria puolueita pienten kustannuksella.

Siitä seuraa kaksi asiaa. Uudistus on erittäin pahoissa vaikeuksissa, elleivät kaikki kolme suurta puoluetta SDP, keskusta ja kokoomus pääse muutoksista yhteisymmärrykseen. Sen saavuttamista vaikeuttaa, että juuri nämä puolueet ovat menettäjän asemassa. Jokainen niistä haluaa menetyksensä mahdollisimman vähäiseksi, ja tämän tavoitteen sovittaminen uudistukseen tekee työstä vähintäänkin haastavan.

Suhteellisuuden parantaminen merkitsee siis kohennusta pienten puolueiden asemaan. Siitä huolimatta ne eivät ole innostuneet kaikista kaavailuista vaalijärjestelmän kehittämiseksi.

Neuvottelupöydässä on esitys neljän prosentin äänikynnyksestä. Sen alle jääminen merkitsisi puolueen putoamista eduskunnasta. Perussuomalaisten ja RKP:n kannatus keikkuu kynnyksen tuntumassa, minkä vuoksi ne vaativat sen alentamista. Kompromissia pidetään mahdollisena.

Työryhmässä väännetään kättä myös vaalialueista, vaalipiireistä ja mallista, jolla paikat uudessa vaalitavassa jaetaan. Pohjana on ajatus koko maan muodostamisesta yhdeksi vaalialueeksi, jonka sisällä säilytetään nykyiset vaalipiirit. Ne saisivat asukaslukuun perustuvan määrän kansanedustajia, kuten nykyisinkin, mutta ratkaisematta on, miten valtakunnalliseen äänimäärään perustuvat paikat jaetaan vaalipiireihin.

Eikä nykyinen vaalipiirijakokaan ole kiveen hakattu, sillä sosialidemokraatit pitävät järkevänä tehdä siihen muutoksia. Esimerkiksi Uudenmaan vaalipiiri olisi voitava jakaa kahtia.

Vaalilain uudistus on hallitusohjelmassa, joten hallituspuolueiden kunnia-asia on viedä se päätökseen. Onnistuakseen hyvin hanke tarvitsee opposition kannatuksen.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva