Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

9.4.2008 - Haavoittuva tietotekniikka

Tietotekniikan sanotaan olevan hyvä renki, ratkaiseehan se puolet aiheuttamistaan ongelmista. Monille hirtehinen luonnehdinta on totista totta. Sampopankissa on pääsiäisen jälkeen vietetty piinaviikkoja uuden tietojärjestelmän tuomien ongelmien vuoksi. Pankin tuskaa syventävät asiakkaiden kyllästyminen vaikeuksiin ja  hakeutuminen muiden pankkien palveltavaksi.

Tietotekniikkaan piikkiin menevät myös Metallityöväen liiton vaaleihin liittyneet vaikeudet. Ne ehtivät vaarantaa liittokokouksen pitämisen suunnitelmien mukaisesti. Vaalijärjestelyistä vastannut Itella on ottanut vaikeudet omaan piikkiinsä osoittaen sormella tietoteknisiä pulmia.

Tietotekniikan haavoittuvuus ei rajoitu vain suuriin järjestelmiin. Monilla on omakohtaisia kokemuksia hankaluuksista, joita modernit järjestelmät ovat tuottaneet autoihin. Uuden tekniikan ja liikennevälineen yhteensovitus ei ole helppoa.

Räväkät esimerkit ongelmista eivät kuitenkaan peitä tietotekniikan hyötyjä. Ne pitävät nykymuotoisen elämän kuosissaan. Hyötyjen tavoittelu myös ohjaa elämää, mikä takaa, että tietotekniikka tulee yhä syvemmälle ihmisten arkeen.

Tämä tarkoittaa, että yhteiskunnan toimintavarmuus ei enää riipu yksin fyysisistä edellytyksistä, kuten polttoaineiden ja elintarvikkeiden saatavuuden turvaamisesta. Ratkaisevan tärkeäksi on muodostunut tietojärjestelmien toiminnan varmistaminen kaikissa olosuhteissa.

Mikä kaaos syntyisikään, jos pankkien tietojärjestelmät kaatuisivat. Ei esimerkiksi tiedettäisi, kuka on velkaa kenellekin ja kuinka paljon ja paljonko asiakkaiden tileillä on rahaa. Taloudellinen toiminta halvaantuisi rahoitusjärjestelmän toimimattomuuteen. Energiantuotannon ohjausjärjestelmien kaatuminen olisi painajainen, kuten sairaanhoidonkin tietojärjestelmien murentuminen.

Toimiessaan hyvin tietotekniikka sulautuu huomaamattomasti taustalle. Liikenne sujuu, kännykät toimivat, nettipankissa voi asioida ripeästi, sähköä riittää ja sairaaloissa saa hoitoa.

Hyvin soljuva arki suistuu herkästi raiteilta teknisen häiriön vuoksi. Uhka ei rajoitu vain häiriöihin. Tietotekniikkaa käytetään myös tarkoituksellisesti vahinkojen aiheuttamiseksi. Suojautuminen rikollisilta pyrkimyksiltä käy yhä tarpeellisemmaksi ja myös kalliimmaksi.

 

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva