Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

8.4.2008 - Venäjän vaikea suhde Natoon vaikuttaa Suomeenkin

Sotilasliitto Naton huippukokous Bukarestissa päätti Kroatian ja Albanian jäsenyydestä, mutta jäädytti Ukrainan ja Georgian jäsentoiveet toistaiseksi. Jäädytys tulkittiin Yhdysvaltojen eleeksi, jonka tarkoitus oli helpottaa presidentti George W. Bushin ja hänen venäläisen kollegansa Vladimir Putinin kahdenkeskisiä keskusteluja Naton huippukokouksen jälkeen.

Keskustelujen ilmapiiriä kuvattiin hyväksi, mutta maiden väliset näkemyserot Naton laajentumisesta ja Yhdysvaltojen ohjuspuolustusjärjestelmän uusista osista Puolaan ja Tsekkiin jäivät ennalleen. Venäjä katsoo Naton laajentumisen uhkaksi, samoin ohjusjärjestelmien tuomisen keskiseen Eurooppaan.

Erityisen tuohtuneita Venäjällä ollaan Naton laajentumisesta maihin, jotka ovat sen rajanaapureita. Virossa vuosi sitten käyty patsaskiista osoitti herkkyyden, jolla Venäjä suhtautuu tapahtumiin rajojensa tuntumassa. Reaktioissa unohtuivat diplomatian pöytätavat.

Venäjä saa ensi kuussa uuden presidentin, ja myös Yhdysvalloissa on uusi presidentti vallassa vajaan vuoden kuluttua. He eivät voi aloittaa puhtaalta pöydältä. Edeltäjiltä jää monta hankalaa perintöä. Naton laajentuminen, Balkanin epävakaus, Lähi-idän kriisien pitkittyminen ja Yhdysvaltojen ohjuspuolustuksen uusiminen pysyvät uusienkin johtajien päänsärkynä.

Maiden välinen jännite syntyy siitä, että Yhdysvallat haluaa säilyttää ykkösasemansa maailmassa Venäjän taas pyrkiessä luomaan moninapaista valtajärjestelmää. Se tarkoittaa Yhdysvaltojen haastamista. Venäjä ei voi tehdä sitä kuitenkaan millä hinnalla tahansa, koska sen on pidettävä huoli taloudellisista eduistaan. Niissä siteet läntiseen maailmaan ovat vahvat, ja sen vuoksi suuria riskejä on kaihdettava.

Venäjä on sanonut suoraan, että se pitää Naton laajentumista rajanaapureihinsa uhkana itselleen. Tästä viestistä on ottanut kopin eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Pertti Salolainen (kok.).

Hän sanoi tv-haastattelussa Suomen menettäneen vaivattoman tien Nato-jäsenyyteen. Jos Suomi haluaisi liittyä Natoon, hinta siitä maksettaisiin heikentyvinä suhteina Venäjään. Niiden todennäköisyyttä ja vaikutuksia punnitaan jäsenyyden hyötyjä vasten. Nato-optio säilyy kuitenkin osana Suomen turvallisuuspolitiikkaa.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva