Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

4.4.2008 - Vanhanen Naton asialla

Sattumoisin juuri samaan aikaan, kun Suomi saa uuden Nato-myönteisyydestään tunnetun ulkoministerin, pääministeri Matti Vanhanen linjasi keskustan kantoja maamme turvallisuuspolitiikkaan.

Kukaan ei odottanut pääministeriltä uutta kantaa Suomen mahdolliseen Nato-jäsenyyteen, eikä sellaista myöskään saatu.

Pientä sulamista sotilasliittoa kohtaan Matti Vanhasen puheen sävyistä oli poimittavissa. Hän kertoi haluavansa purkaa mystiikkaa Naton ja Suomen jäsenyyden ympäriltä todeten, että ”Nato-jäsenyys on tämän päivän oloissa enemmän käytännön kysymys kuin tunteen asia”.

Politiikkaa seuranneet muistanevat pääministeri Paavo Lipposen Nato-myönteiseksi tulkitun kannan vuonna 2003 SDP:n puoluevaltuustossa. Lipponen kuvaili jo tuolloin sotilasliiton luonteen muuttuneen yhä enemmän kriisinhallintaorganisaatioksi. Kun hänen puheitaan laajasti pidettiin kannanottona järjestön jäsenyyden puolesta, Lipponen kehotti kansaa keskustelemaan Natosta.

Samaan tähtää Vanhanenkin. Hän halunnee valmistaa keskustaa henkisesti kenties seuraavan hallituksen ohjelmaan kirjattavaan Nato-jäsenyyteen. Tämä on tarpeen, sillä keskustaväen piirissä jäsenyys ei juuri nyt saa suurta kannatusta.

Pääministerin keskiviikon puheessa nostettiin käytännön esimerkein kissa pöydälle. Hän kysyi, olisivatko suomalaisjoukot nyt taisteluissa Afganistanin eteläosassa, jos Suomi olisi Naton jäsen? Nyt ne ovat Naton rauhankumppaneina rauhallisemmassa pohjoisosassa.

Matti Vanhasen mukaan jäsenyys voisi luoda solidaarisuuspaineita osallistua ei- toivottuihin operaatioihin. Toisaalta Naton jäsenenä saisimme mm. turvatakuut ja vahvistuvat suhteet Yhdysvaltoihin.

Pääministerin Nato-mystiikan purkupuhetta tulkitaan varmasti monella eri tavalla. Tänään perjantaina ulkoministerinä aloittava Alexander Stubb saa ainakin odottamaansa laajemmat valtuudet käydä työhönsä liittyen myös keskustelua Nato-jäsenyydestä myönteisessä hengessä.

Ylilyönteihin tosin hänelläkään ei ole varaa, sillä Suomen Venäjä-suhteisiin on samanaikaisesti panostettava yhtä lailla kuin Nato-pohdiskeluun. Eikä kokoomus halua vaarantaa natohötkyilyllä kannatustaan, jos Suomen kansan mielipiteet ovat edelleen tiukasti jäsenyyttä vastaan.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva