Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

3.4.2008 - Kokoomus pitkitti itse piinaansa

Kokoomusjohtaja Jyrki Katainen päätti ulkoministeri Ilkka Kanervan piinaviikot taipumalla viime hetkellä ministerin vaihtamiseen. Kuukauden vellonut tekstiviestikohu vei Kanervalta luottamuksen, jota hän olisi tarvinnut jatkaakseen ministerinä. Virkansa hoidosta Kanerva sai kiitosta yli puoluerajojen, mutta hän kompastui harkintakyvyn pettämiseen yksityiselämässään.

Kokoomusjohto saa syyttää itseään Kanervan kujanjuoksun pitkittymisestä. Puheenjohtaja Katainen totesi Kanervan pettäneen lupauksensa siivota yksityiselämänsä niin, ettei sieltä nouse esteitä viranhoidolle. Toisin kävi, mikä valkeni kokoomusjohdolle heti, kun tekstiviestikohu käynnistyi.

Silti peli vihellettiin poikki vasta viikkoja myöhemmin. Kokoomuksessa mitä ilmeisimmin ajateltiin tai ainakin toivottiin, että kohu laantuisi, eikä tarvitsisi tehdä mitään. Puoluejohdon tuen ilmaukset Kanervalle olivat pitkään ehdollisia, mikä vain lisäsi kierroksia ulkoministerin asemasta käytyyn keskusteluun.

Tuki vedettiin kokonaan pois vasta silloin, kun Kanervasta oli tullut sietämätön painolasti puolueelleen. Näin tapahtui osin siksi, että niin Kanerva kuin kokoomuskin unohtivat kriisitiedottamisen alkeet. Oppikirjan mukaan avoimuus heti alussa auttaa taltuttamaan ongelman. Salailu ja totuuden annostelu pienissä erissä vain pitkittävät piinaa.

Kataisen katsotaan vahvistaneen johtajuuttaan kokoomuksessa hoidettuaan Kanervan tilalle Alexander Stubbin ulkoministeriksi. Vaihdos oli pakko tehdä, mutta sen ajoitus olisi voinut olla parempi. Kataisen epäröinti tosiasioiden edessä viivytti ratkaisua. Stubbin valinta ja ratkaisun luotsaaminen soraäänittä puoluepäätösten läpi osoittavat kyllä puheenjohtajan aseman vahvuutta puolueessa.

Stubb on ulkoministerinä kirjoittamaton lehti. Hän pysynee hallitusohjelman ruodussa, vaikkei se aina tule olemaan helppoa. Nato-jäsenyyden puolustajana tunnetun ulkoministeri Stubbin valtuudet riittävät keskusteluihin vain Nato-optiosta. Venäjä on uudelle ministerille jokseenkin tuntematonta aluetta, samoin kotimaan politiikka. Molempiin on pakko perehtyä.

Hyvin mielenkiintoiseksi muodostuu suhde presidentti Tarja Haloseen. Aikaisempien lausuntojensa nojalla Stubb pitää presidenttiä lähinnä uutta ulkopolitiikkaa jarruttavana laahusankkurina.

 

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva