Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

28.3.2008 - Stora Enson piinaviikot jatkuvat

Kemijärven sellutehtaan lopettamisesta on tulossa, ellei ole jo tullut, Stora Enson toimivalle johdolle ja yhtiön hallitukselle painajainen.

Kemijärven tapauksesta tehdään varmasti lähivuosina useita opinnäytteitä, kenties väitöskirjojakin. Tilanne on työelämän, talouspolitiikan, aluepolitiikan, sosiaalipolitiikan ja metsäalan tutkijoille herkkupala.

Kemijärvi-liike ei hellitä vaatimuksistaan. Sen mielestä Pohjois-Suomen kattava kartoitus puuraaka-aineen riittävyydestä Kemijärven käyttöön osoittaa, että tehtaan sulkemiseen ei ole riittävän hyviä syitä.

Moni metsätutkija on vahvistanut kemijärveläisten laskelmat oikeiksi.

Stora Enson keskiviikkoisen, seitsentuntiseksi venyneen yhtiökokouksen päätteeksi massaliike lupasi valittaa tehtaan sulkemispäätöksestä Euroopan komissiolle.

Niin tarmokkaasti pohjoisen väki on asiassaan toiminut, että se varmasti toteuttaa Euroopan matkansa. Onnistunut taannoinen kampanjointi yöjunayhteyden puolesta antaa kemijärveläisille lisää energiaa.

Stora Enson sulkemispäätökselle ei muuttune EU-komissionkaan voimin. Tehdas suljetaan huhtikuun lopussa.

Mutta miten käy suuryhtiön ja kenties koko Suomen metsäteollisuuden maineen?

Viime vuosikymmenen puolella Enso tarjosi Euroopan luontoaktivisteille mainioita täkyjä päästä julkisuuteen. Silloin penättiin vuositolkulla, hakkaako Enso ikimetsiä. Yhtiö joutui palkkaamaan kallispalkkaisen konsultin torjumaan vääriä huhuja.
 Voi olettaa, että pohjoissuomalainen kansanliike otetaan Euroopassa avosylin vastaan. Etenkin saksalaislehdet hellivät inhimillisiä tarinoita, mikä huomattiin Nokian Bochumin tehtaan sulkemispäätöksen saamasta julkisuudesta.

Vaikka Kemijärven tehdas suljetaan, keskustelu ilmiöstä jatkuu. Valtion omistajapolitiikka joutuu varmasti entistä tiukempaan syyniin. Kysytään, voiko valtio omistajana käyttää pörssiyhtiössä sen kummemmin ääntään kuin tavallinen osakkeenomistaja. Pörssiyhtiön päätöksenteossa aluepolitiikan voi unohtaa. Vain raha ratkaisee.

Imagotappioita ei Stora Enson onneksi kukaan pysty rahassa mittaamaan. Se laskutoimitus olisi yhtiölle varsinainen katastrofi.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva