Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

27.3.2008 - Hallitus vastaa eriarvoistumisen seurauksista

Hallitus toi lähivuosien budjettikehyksensä eduskunnalle tietäen taloudellisen epävarmuuden kasvaneen siitä, kun kehyksistä päätettiin. Mahtaako hallitus luottaa hyvään tuuriin, kun se ei ole reagoinut juurikaan uhkakuvien muutokseen?

Historia näyttää, riittikö varautumiseksi vuotta 2009 koskevan kasvuennusteen pudottaminen pienemmäksi kuin kuluvan vuoden ennuste. Oppositio kuitenkin murjoi hallitusta kehysten lähetekeskustelussa heikosta valmistautumisesta suhdanteiden heikentymiseen.

Hallitus torjui valtiovarainministeri Jyrki Kataisen (kok.) suulla syytökset, että se olisi nopeuttanut ratkaisuillaan inflaatiota ja siten heikentänyt ostovoiman kehitystä. Katainen väitti energia- ja alkoholiverojen korotuksien vaikutuksen alkuvuoden lähes neljän prosentin inflaatiovauhtiin vain 0,3 prosenttiyksiköksi. Palkansaajille syntyy silti hänen mielestään vielä kolmen prosentin lisä ostovoimaan.

SDP:n puheenjohtaja Eero Heinäluoma ei kuitenkaan saanut ministeriltä tyydyttävää vastausta siihen, päteekö samainen ostovoiman kasvu myös lapsiperheisiin. Epäillä sopii. Maksujen ja verojen korotuksien vauhdittama inflaatio lisää nelihenkisen lapsiperheen menoja 1 500 euroa vuodessa. Sitä arkea ei kevennä Kataisen käsitys ostovoiman parantumisesta.

Sosialidemokraatit ovat alusta lähtien osoittaneet porvarihallituksen lisäävän toimillaan yhteiskunnallista eriarvoisuutta. Esimerkiksi perintöverotukseen tehdyt muutokset merkitsevät sitä, että perinnönsaajat ovat eriarvoisia sen perusteella, mitä omaisuutta perintö sisältää.

Yritys- ja maatilavarallisuutta omistaville avataan tietä verovapaaseen rälssiin. Veronmaksukyky alkaa menettää merkitystä verotusperusteena, mikä murentaa verotuksen oikeudenmukaisuuden.

Hallituksen työsuojelupiireihin kaavailemat henkilöstöleikkaukset jatkavat eriarvoistamisen linjaa. Eivät leikkausten vaikutukset kohdistu hyväosaisiin, vaan työelämässä eniten suojaa tarvitseviin ihmisiin.

Hallitus on näyttänyt karvansa. Epäilijöidenkin on jo syytä uskoa, että hallitus tekee tietoisesti töitä eriarvoisuuden lisäämiseksi. Se naamioidaan milloin tehokkuuden, milloin tuottavuuden vaatimusten kaapuun. Yhtä kaikki lopputulos on sama. Hallitus ohentaa ihmisten sitoutumista yhteiskuntaan.

 

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva