Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

20.3.2008 - Aihetta juhlaan ja parannuksiin

Suomi liputti keskiviikkona Minna Canthin ja tasa-arvon kunniaksi. Canth on toistaiseksi ainoa nainen, jolla on oma liputuspäivä. Kirjailijana ja lehtinaisena hänen elämäntyötään leimasi pyrkimys tasa-arvoon naisten ja miesten välillä.
 Canth ajatteli, että kummallakin sukupuolella tuli olla samanlaiset mahdollisuudet elämässään oli kyse sitten koulutuksesta tai poliittisesta osallistumisesta. Canth sai kuopiolaiset miehet jo 1800-luvun lopulla tekemään aloitteen yleisestä äänioikeudesta. Hän oli paljon edellä aikaansa.
 Canthille tasa-arvo ei ollut vain sukupuolten välinen kysymys, vaan hän näki tarpeelliseksi myös yhteiskunnallisen eriarvoisuuden vähentämisen. Sekin työ jatkuu. Yhtenä ohjauskeinona toimii pari vuosikymmentä voimassa ollut laki tasa-arvosta.
 Tasa-arvon päivänä oli luonnollista katsoa, mitä on saavutettu ja mitä pitäisi vielä tehdä. Koulutuksessa Minna Canthin unelmat lienevät toteutuneet täydellisimmin. Suomalainen nainen on hyvin koulutettu, paremmin kuin mies. Osaavat naiset ovat päässeet politiikassa pitkälle. Valtakunnan ylimmät virat eivät ole enää heidän tavoittamattomissaan. Hallituksessa naisilla on enemmistö. Puoluejohtajissa miehet sen sijaan jylläävät. Toistaiseksi.
 Taloudessa tasa-arvoon on yhä matkaa. Naisten osuus yritysjohdossa on huomattavan suppea. Siellä törmätään lasikattoon, jota muutamat esimerkit pitkälle edenneistä naisista eivät riitä puhkaisemaan. Taloudelliset tekijät eivät voi selittää tasa-arvon puutetta yrityksissä. Elinkeinoelämän tutkimuslaitos tutki naisvetoisia yrityksiä, ja päätyi siihen, että ne ovat kannattavampia kuin miesten johtamat yritykset. Tasa-arvoa jarruttavat pinttyneet asenteet.
 Toinen taloudessa epätasa-arvoa ilmentävä seikka ovat palkkaerot miesten ja naisten välillä. Miehet ansaitsevat naisia enemmän. Työmarkkinajärjestöjen samapalkkaisuusohjelmalla on saatu korjauksia aikaan, vaikkei tilannetta aivan tyydyttävänä voi vieläkään pitää.
 Palkkauksen rinnalle ovat viime vuosina nousseet eräät muut tasa-arvoa heikentävät kysymykset. Työn ja perheen yhteensovittaminen on haurastuttanut naisten asemaa työelämässä.
 Työmarkkinajärjestöt ovat kuitenkin yhtä mieltä, että tasa-arvoa voidaan edistää yhteisillä hankkeilla ja keräämällä kokemuksia hyväksi havaituista käytännöistä. Sille työlle on täysi syy toivottaa menestystä.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva