Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

18.3.2008 - Hallitus hakoteillä koulutuspolitiikassa

Vanhasen porvarihallitus uudistaa koulutusjärjestelmää. Ei niinkään sen puutteiden kuin ideologisten päämäärien vuoksi.
Yliopistoihin hallitus haluaa yksityistä rahoitusta. Tuoreessa kehysbudjetissa uuden innovaatioyliopiston rahoitus on tarkoitus rakentaa julkisen rahoituksen lisäksi yksityiselle pääomalle. Mallia esitetään muillekin yliopistoille. Yliopistoväessä se on herättänyt kauhistusta.
Erityisen huonosti esitys on otettu vastaan humanistista ja yhteiskunnallista opetusta tarjoavissa yliopistoissa. Näillä aloilla yksityisen rahoituksen saamista pidetään lähes mahdottomana. Jos valtio sitoo oman rahoituksensa yksityisen pääoman määrään, kyseisten alojen ylintä opetusta uhkaa kurjistuminen.
Hallituksen oudot koulutuslinjaukset eivät rajoitu yliopistoihin. Ne yltävät myös perusopetuksen. Sinne halutaan lisää yksityisiä kouluja ”vahvistamaan suomalaisen koulutusjärjestelmän moniarvoisuutta sekä mahdollistamaan vanhempien aktiivisen roolin kouluvalinnassa”.
Tavoite on kirjattu opetusministeri Sari Sarkomaan (kok.) johtaman ministeriön kehittämissuunnitelmiin. Ministeriön valtiosihteerinä toimii Heljä Misukka, joka työskenteli aikaisemmin Yksityisen Opetusalan liiton elinkeinopoliittisena asiantuntijana.
Harva ihmettelee tämän kaksikon jäljiltä syntynyttä kehittämissuunnitelmaa. Kansanedustaja Miapetra Kumpula-Natri (sd.) perääkin hallitukselle osoittamassa kirjallisessa kysymyksessä, ”aikooko hallitus määrätietoisesti lisätä yksityisiä peruskouluja yhtenäisen kuntien järjestämän peruskoulujärjestelmän murtamiseksi?”
Yksityiskouluvouhotuksella halutaan iskeä peruskoulun toimintaedellytyksiin. Opetuksellisia syitä muutoksiin ei ole.
Suomalaiset oppilaat ovat menestyneet erinomaisesti OECD:n Pisa-tutkimuksissa. Koulujärjestelmämme on herättänyt maailmanlaajuista kiinnostusta. Se tuottaa huipputuloksia. Oppimismahdollisuudet ovat tasapuoliset. Ne eivät riipu asuinalueesta tai vanhempien tulotasosta.
Hallitus yrittää näköjään kääntää historiaa taaksepäin. Se haluaa takaisin sääty-yhteiskunnan verovapaine rälsseineen. Se haluaa eriarvoistaa perusopetuksen. Tällä menolla tulee vääjäämättä vielä sekin päivä, kun hallitus ”keksii” uudelleen kiertokoulun.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva