Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

14.3.2008 - Niin on jos siltä näyttää

Ulkoministeri Ilkka Kanervaa (kok.) koettelee päivä päivältä ankarammin hänen tekstiviesteistään syntynyt julkinen kohu. Enää ei ole merkitystä sillä, mikä motiivi viestien saajalla oli päästää asia lehtien palstoille.

Valitettavasti viestit ovat tällä hetkellä näkyvin osa ulkoministerin julkista kuvaa tahtoipa hän sitä tai ei. On syytä pohtia, mikä merkitys tällä on ministerin edellytyksiin hoitaa virkatehtäviään.

Pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) ja kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Pekka Ravi ovat todenneet Kanervan nauttivan täyttä luottamusta ministerin toimessaan. Jos he olisivat sanoneet jotakin muuta, ulkoministerin asema olisi alkanut saman tien horjua.

Julkista keskustelua on käyty siitä, annetaanko Kanervalle erivapauksia käyttäytyä tavalla, joka ei aina täytä hyvän käytöksen tunnusmerkkejä. Vanhasen ja Ravin lausunnoista voi päätellä, että Kanervan liekanaru pidetään pidempänä kuin muilla vastaavassa asemassa olevilla. Mitä syytä siihen on?

Yksinkertaisesti ei mitään. Kaikkia tulee arvioida saman mittapuun mukaan sukupuoleen tai yhteiskunnalliseen asemaan katsomatta. Itse asiassa on vielä niin, että julkiseen asemaan nousseelta voisi edellyttää esimerkillisen hyvää käytöstä.

Kanervaa on moitittu harkintakyvyn pettämisestä. Pahinta hänen kannaltaan on, ettei kyse ole ensimmäisestä kerrasta. Vajaa kolme vuotta sitten Kanerva jäi kiinni vastaavanlaisesta tapauksesta.

Silloin hän itsekin myönsi harkintakykynsä pettäneen. Mitä pitäisi ajatella ministerin harkintakyvystä nyt? Voidaanko luottaa siihen, että harkinnan horjahtelu rajoittuu yksityisasioihin, mutta ei yllä virkatehtäviin?

Kotimaisissa vallan kammareissa ministerille näyttää riittävän ymmärrystä, kenties tapahtunutta vähätelläänkin. Enää ei kuitenkaan ole kysymys kotimaan pienestä detaljista, vaan Kanervan tehtävien kautta ulkoministerin käytös on noussut arvioitavaksi myös ulkomailla. Arviot eivät mairittele ministeriä, eivätkä siten myöskään hänen kotimaataan.

Suomi tunnetaan tasa-arvoon vakavasti suhtautuvan maana. Naisten osuus hallituksen jäsenistä on maailman kärkeä. Voidaan miettiä, miten tähän kuvaan vaikuttaa ulkoministerin käytöksen riepottelu maailmalla.

Taitaa olla vakavan harkinnan paikka ministerilläkin.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva