Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

13.3.2008 - Hallituksen riihestä jyviä ja akanoita

Hallitus sopi valtion lähivuosien menokehyksistä tilanteessa, jossa oli pakkoratkaisujen makua. Venäjän kaavailemat tullit puun viennilleen olisivat paha takaisku Suomen metsäteollisuudelle ja sen myötä kansantaloudelle. Vaikka tullien käyttöönotosta edelleen neuvotellaan, on realismia toimia olettaen, että ne otetaan käyttöön. Siksi yliasiamies Esko Ahon työryhmän hiljan tekemät esitykset liikenneväylien kunnostamisesta menivät hallituksessa läpi lähes sellaisinaan.

Metsäteollisuuden kuljetusten turvaaminen on välttämätön ehto raaka-ainehuollolle. Yksin se ei riitä, tarvitaan myös metsänomistajien halu myydä puutaan. Siihen on ajateltu houkutukseksi verohelpotuksia. Kaikesta metsänomistajien saamasta tuesta, neuvonnasta ja veronhelpotuksista huolimatta raakapuu maksaa Suomessa enemmän kuin kilpailijamaissa. Eräissä tapauksissa puun saattaisi saada liikkeelle tehokkaammin kiristämällä verotusta kuin sitä helpottamalla.

Hallituksen liikennepaketti lähivuosille on merkittävä. Budjettikehykset kuitenkin määrittelevät toteutuksen reunaehdot. Niitä voisi laventaa ajattelemalla liikennemäärärahat pitkäkestoisiksi investoinneiksi, jotka voitaisiin irrottaa yhden budjettivuoden kulloinkin tuomista rajoituksista. Silloin päästäisiin pitkäjänteiseen väyläpolitiikkaan. Se toisi monia hyötyjä.

Pääkaupunkiseudulle hallitus ohjaa varoja metron rakentamiseksi Espooseen ja niin sanotun kehäradan rakentamiseksi.

Liikennenäkökohtien ohella väyläratkaisuissa alkavat painaa enenevästi ympäristötekijät. Molemmat hankkeet ovat raskaita, mutta niiden seurauksena voidaan tiivistää yhdyskuntarakentamista. Se vähentää tarvetta käyttää henkilöautoja. Siitä hyötyy ympäristö.

Hallitus pui kehysriihessään myös Suomen kehitysapua. Valitettavasti riihestä tuli akanoita. Suomi ei pysy lupaamallaan uralla kasvattaa kehitysapu vuoteen 2015 mennessä 0,7 prosenttiin bruttokansantuotteesta. Jo ensi vuonna jäädään noin 50 miljoonaa euroa jälkeen ”tasaisen vauhdin” taulukosta. Tarvittava lisäys olisi ainoastaan murto-osa Fortumin johtajien hiljattain nostamista optiotuloista.

Suomi lähettää viestin, ettei rikas maa edes korkeasuhdanteen aikana halua auttaa tavalla, josta kansainvälinen yhteisö on yhteisesti sopinut.

Hävettää.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva