Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

11.3.2008 - SDP suhtautuu jäsenvaaliin vakavasti

SDP:n puoluevaltuusto teki lauantaina odotetun ja periaatteellisesti merkittävän ratkaisun torjuessaan neuvoa-antavan jäsenäänestyksen järjestämisen puolueen seuraavasta puheenjohtajasta. Samalla valtuusto päätti, että jäsenäänestykseen liittyvät kysymykset selvitetään kesäkuun puoluekokoukseen mennessä.

Valtuuston linjauksen jälkeen kaikille on selvää, että puoluekokous valitsee puheenjohtajan nykyisten sääntöjen mukaisesti. Ratkaisua puolsivat monet käytännön syyt.

Puheenjohtajaehdokkaat tekevät maan kattavan vaalikiertueen, joka ajallisesti olisi osunut koko lailla yhteen ehdotetun jäsenäänestyksen kanssa. Moni puolueosasto olisi ollut tiukoilla selvitäkseen äänestyksen toimeenpanosta, kun myös puoluekokousedustajista järjestetään jäsenvaali.

Jäsenäänestykseen liittyy ennakkoarvioissa monia etuja, mutta myös lukuisia jatkoselvitystä vaativia kysymyksiä.

Kyseisen vaalitavan katsotaan lisäävän puolueen jäsenten suoria vaikutusmahdollisuuksia. Tämän uskotaan aktivoivan jäseniä, ja kenties tuovan uusia jäseniä puolueeseen; molemmat asiat koetaan hyvin tarpeellisiksi, eikä niille löydy vastustajia.

Mutta on myös mietittävä, olisiko jäsenvaali sitova vai neuvoa-antava ja mikä sen merkitys olisi puheenjohtajan asemalle osana muuta puoluejohtoa. Miten vaalin tulos tulkitaan, jos yksikään ehdokkaista ei saa yli puolta äänistä? Valittaisiinko eniten kannatusta saanut vai järjestetäänkö uusi kierros? Miten jäsenvaalilla valittu puheenjohtaja erotettaisiin, jos hän menettää luottamuksen?

Kysymys on myös yhdistyslaista, ei vain puolueen säännöistä. On mietittävä kanta siihen, tulisiko yhdistyslakia muuttaa niin, että jäsenäänestyksestä tulisi myös lain tuntema vaalitapa, ja olisiko SDP:n syytä ryhtyä ajamaan tällaista muutosta.

Puoluekokous on ainoa paikka muuttaa puolueen sääntöjä, jos selvitystyö ja sille rakentuva harkinta antavat siihen aihetta. Jäsenäänestystä koskevien ehdotusten herättämä vilkas keskustelu osoittaa, että maaperä uudistuksille ei ole aivan hedelmätön.

Suuri puolue joutuu tekemään käännöksensä vakaasti ja harkiten, muuten syntyy helposti enemmän vahinkoa kuin hyötyjä. Tähän perinteeseen puoluevaltuuston ratkaisu jäsenäänestyksestä luontuu erinomaisesti.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva