Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

7.3.2008 - Vaikea rajankäynti

Pääministeri Matti Vanhasen (kesk.) käynnistämä oikeusprosessi sananvapauden ja yksityisyyden suojan välisestä suhteesta on osoittautumassa odotetun hankalaksi. Punnittavana on kaksi perustuslaillista oikeutta, jotka Vanhasen tapauksessa ovat keskenään ristiriidassa.

Helsingin käräjäoikeuden äänestäen tekemä ratkaisu hylätä kaikki Susan Ruususen kirjasta nostetut syytteet on tulkittu sananvapauden voitoksi. Yksityisyytensä suojaa peräävä Vanhanen jatkaa oikeusprosessia hovioikeudessa.

Lähtökohtaisesti julkista tehtävää hoitavan henkilön yksityisyyden suoja on kapeampi kuin niin sanotun tavallisen kansalaisen. Vanhanen kuitenkin katsoo Ruususen menneen liian pitkälle käsitellessään kirjassaan pääministerin kanssa syntyneen lyhyehkön suhteen intiimejäkin puolia. Vanhasen mukaan käräjäoikeuden ratkaisu, jos se jää voimaan, tarkoittaa, ettei hänellä eikä siten muillakaan julkisuuden henkilöillä ole yksityisyyttä ollenkaan.

Pääministeri on pääministeri 24 tuntia vuorokaudessa. Hänen toimiaan joudutaan arvioimaan tältä pohjalta olipa kyse nettituttavuudesta tai valtion johtamisesta, vaikka ne eivät olisi yhteiskunnallisesti yhteismitallisia. Ratkaisut, harkitut tai harkitsemattomat, ovat silti pääministerin tekemiä.

Niiden vaikutuksia on joskus vaikea ennakoida. Sen on Vanhanen varmaan pannut merkille seuratessaan oikeustapaustaan koskevaa kansainvälistäkin keskustelua. Sitä ei käytäisi, ellei hän olisi pääministeri.

Vanhanen on avannut yksityiselämäänsä julkisuudelle myös vapaaehtoisesti. Siihen ei julkinen tehtävä velvoita. Rajankäynti miten pitkälle pääministerin yksityiselämän puolelle voidaan sen jälkeen mennä ilman hänen suostumustaan ei ole niin yksioikoinen kuin Vanhanen kenties etukäteen ajatteli.

Pääministerin alun perin siloiseen imagoon on tullut lommo. Se ei toistaiseksi haittaa Vanhasen edellytyksiä hoitaa tehtäviään. Hän on ilmoittanut katsovansa asiassa kaikki oikeusasteet, mikä merkitsee, että jupakka pysyy vielä pitkään julkisuudessa.

Lopputulos oikeudesta voi parhaimmillaan selkeyttää sananvapauden ja yksityisyyden suojan välistä rajankäyntiä. Olipa ratkaisu mikä tahansa, pitkittyvä käräjöinti voi nakertaa pääministerin uskottavuutta.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää kevään eduskuntavaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva