Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

6.3.2008 - Hyvä sosiaaliturva on investointi tulevaisuuteen

Sosiaali- ja terveyspolitiikan kehittämistä ohjaavat ajankohtaisten ongelmien hoitaminen ja varautuminen tuleviin tarpeisiin. Reunaehdot luetaan taloudellisista mahdollisuuksista.

Vanhasen hallitus on käynnistänyt sosiaaliturvan kokonaisuudistuksen pohjatyöt, joilla varaudutaan mm. väestön ikääntymisen tuomiin kasvaviin hoivatarpeisiin ja työvoiman tarjonnan supistumiseen. Valmista hankkeesta tulee vasta vuosien kuluttua, vaikka osauudistuksia alkaa syntyä jo tämän vuoden aikana.

Stakesin vast'ikään julkistama raportti suomalaisten hyvinvoinnista kuvaa ajankohtaisen tilanteen siten, että hyvinvointi on jatkanut kasvuaan. Hyvä osa ei kuitenkaan ole osunut kaikille, sillä myös hyvinvointierot ovat kasvaneet.

Pienituloisten ja vähän koulutettujen terveys ja tulot eivät ole kohentuneet yhtä ripeästi kuin hyvätuloisten ja koulutettujen. Tuloerot muistuttavat jo 1970-luvun tasoa.

Työstä syrjäytyminen selittää osan tuloerojen kasvusta, mutta syitä löytyy myös harjoitetusta politiikasta. Se, mikä on saatu politiikalla aikaan, on politiikalla myös korjattavissa.

Tosin Vanhasen hallitukselta on turha odottaa sen suuntaista harrastusta. Sivuuttihan se sosialidemokraatit puolueena uudistusta valmistelevasta komiteastakin.

Ville Kopran ja Heidi Lehikoisen toimittama teos Parempaa sosiaaliturvaa - 40 ensimmäistä esitystä on sosialidemokraattien alustus sosiaaliturvan uudistamiseksi. Se viestii, että perusta on kunnossa, mutta tulevista tarpeista huolehtiminen edellyttää uudistumista. Ajatukset on ankkuroitu siihen, että työ muodostaa tulevaisuudessakin parhaan perustan sosiaaliturvalle, jota palvelut täydentävät.

Vanhasen hallitus yrittää omassa hankkeessaan taikatemppua: uudistuksia ilman lisärahaa. Tuottavuutta voidaan kohentaa sosiaalialallakin, mutta se ei yksin riitä. Palveluissa tarvitaan sekä laatua että määrää, siksi myös lisää rahaa. Oikeudenmukaisuutta ei ole se, että vain pieni osa kansalaisista pääsee osallisiksi laadukkaista palveluista.

Markkinauskoisten on vaikea ymmärtää, että yhteiskunnan panokset sosiaaliturvaan eivät ole menoja, vaan investointeja. Talousteoreetikotkin ovat todentaneet, että hyvinvointiyhteiskunta ei verota kilpailukykyä. Oikeudenmukaisuus ja tehokkuus eivät lyö toisiaan korville.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva