Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

4.3.2008 - Venäläiset valitsivat Medvedevin

Venäjän uusi presidentti Dmitri Medvedev joutuu selvästä vaalituloksesta huolimatta kantamaan länsimaissa leimaa voittajana, joka sai asemansa hieman epämääräisin keinoin. Ei ole epäilystäkään, etteikö hän olisi voittanut vaalit, vaikka ne olisi käyty demokratian oppikirjan mukaisesti. Venäläiseksi dilemmaksi jää, miksei niin menetelty. Ehdokasasettelussa, vaalikampanjassa ja ääntenlaskussa oli piirteitä, jotka eivät sovi demokratian pelisääntöihin.

Medvedevin valinta merkitsee jatkuvuutta. Hänen edeltäjänsä Vladimir Putin säilyttää todennäköisenä pääministerinä poliittisen valtansa, jonka osoituksena hän nimesi Medvedevin seuraajaehdokkaakseenkin.

Johtokaksikolla on luja ote Venäjästä: toisella muodollinen, presidentin asemaan liittyvä valta, toisella pitkän kokemuksen tuoma vahva asema. Jos vaaka vallansiirron alussa näyttääkin painuvan Putinin puolelle, presidentin valtaoikeudet ovat Venäjällä laajat, eikä ole mitään syytä otaksua, etteikö Medvedev ottaisi ne täysimääräisesti haltuunsa.

Medvedevistä on syntynyt käsitys, että hän olisi liberaalimpi kuin Putin. Hän puhunut voimakkaasti oikeusvaltion puolesta, muistuttanut demokratian ja markkinatalouden ”liitosta” ja korostanut sosiaalista oikeudenmukaisuutta. Venäjällä eräät näistä teemoista eivät lisää poliittista kannatusta, minkä vuoksi ajatellaan, että Medvedev seisoisi aidosti näiden ajatusten takana.

Uutta presidenttiä pidetään myös länsimyönteisempänä kuin Putinia. Ainakin uransa alussa hänen on oltava tässä suhteessa pidättyväinen, sillä Medvedevillä ei toistaiseksi ole edeltäjänsä tavoin vahvoja suhteita maan turvallisuuskoneistoihin. Kun hän on saavuttanut niiden luottamuksen, pelivara ulkopolitiikassa kasvaa.

Se ei tarkoita, että hän luopuisi Venäjän keskeisistä tavoitteista. Vaalien alla Medvedev käytti esimerkiksi Kosovosta niin tiukan puheenvuoron, että se olisi yhtä hyvin voitu kuulla Putinin suusta. Se, mikä voi muuttua, on politiikan tyyli. Medvedevin mukana Kremlin äänenpainosta jäänee pois karkeus, jota Putin viljeli joskus kiusallisuuteen asti.

Venäjä kävi perustuslakinsa mukaiset vaalit, ja vallanvaihto tapahtuu rauhanomaisesti. Tie demokratiaan on pitkä, eivätkä venäläiset ole kulkeneet kuin vasta vajaat 20 vuotta. Medvedev voi halutessaan tukea tätä kehitystä.

 

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva